Hírek, aktualitások
2023. 02. 02. 09:25 | Kirandulások, túrák

Határtalanul program keretében a 11.b. osztály Erdélyben járt

A Határtalanul program keretében még a nyár elején járt a 11.b osztály Erdélyben. A rövid összeállítással mindenkit arra buzdítunk, hogy éljen a lehetőséggel, és kérje a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását a határon túli osztálykiránduláshoz.

“A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott Határtalanul Program célja, hogy magyar-magyar kapcsolatok alakuljanak ki, valamint, hogy a diákok személyes tapasztalatok segítségével szerezzenek tudomást a külhoni magyarságról. A program segítségével magyarországi iskolák tanulói állami támogatásból finanszírozott osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein (forrás: https://hatartalanul.net/hatartalanul-program/).

Az utunkról röviden: a hajnali indulást követően délben már az Aradi vértanúk emlékművénél tettük tiszteletünket, délután Déva várához kirándultunk, majd a város központjában sétáltunk. Jártunk a Böjte Csaba által működtetett Szent Ferenc Alapítványnál, meghallgattuk a bent lakó diákok előadását, majd átadtuk adományainkat. Utunk következő állomása Vajdahunyad vára volt, majd Nagyszebenbe érkeztünk, ahol a belváros látnivalói nyűgöztek le bennünket. Következő állomásunk a kerci cisztercita templom és apátság romjai voltak. Szállásunk második éjszaka Sepsiszentgyörgyön volt. Másnap Brassóba érve egy kellemes sétára indultunk a belvárosba. Felkapaszkodunk a Fehér toronyhoz, ezt követően Csomakőrösön, iskolánk névadójának, Kőrösi Csoma Sándornak a szülőfalujában berendezett kis múzeumot tekintettük meg. Majd a Szent Anna tóhoz kirándulunk és a Mohos-tőzeglápnál is részt vettünk a vezetett sétán. Szállásunk ezen az éjszakán Gyimesközéplokban volt. A következő reggelünket Gyimesbükkön, az ezeréves határon kezdtük, ezt követően a Csíksomlyói kegytemplomban tettünk látogatást, délután pedig már a Békás-szorosnál, illetve a Gyilkos-tónál kirándultunk. A másnap reggelt Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál kezdtük, majd a tordai sóbányába látogattunk, délután pedig a Tordai-hasadéknál kirándultunk. Szállásunk az ötödik estén a lenyűgöző Torockón volt. Utolsó délelőttünket Kolozsváron töltöttük, a város nevezetességeinek megtekintése után elindultunk hazafelé. Délután még a Király-hágónál volt egy állomásunk, majd este érkeztünk Budapestre.

A hat nap során feszített tempóban haladtunk Erdély csodálatos tájain, az osztály hatalmas élménnyel gazdagodott, az utazás emlékét, a helyszíneket, találkozásokat szívünkben őrizzük.

 
 

Zalányi Kinga

magyar nyelv és irodalom szakos tanár

a 11.b osztályfőnöke

Galéria: | Határtalanul program keretében a 11.b. osztály Erdélyben járt