Hírek, aktualitások
2022. 12. 23. 21:33 | Kirandulások, túrák

Székelyföldön és Szászföldön kirándultak a 9knyB-sek és a 9A-sok

“A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott Határtalanul Program célja, hogy magyar-magyar kapcsolatok alakuljanak ki, valamint, hogy a diákok személyes tapasztalatok segítségével szerezzenek tudomást a külhoni magyarságról. A program segítségével magyarországi iskolák tanulói állami támogatásból finanszírozott osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein (forrás: https://hatartalanul.net/hatartalanul-program/).
A Határtalanul Program keretében, a Csillagösvény Utazási Iroda közreműködésével a 9knyB-sek és a 9A-sok, osztályfőnökeikkel, Szenes Mónikával és Magyarosi Enikővel az érettségi szünetben, április 30. és május 5. között egy erdélyi utazáson vettek részt. A közel egy hetes program ideje alatt Székelyföld egy részét ismerhették meg, egy rövid Szászföldi kiugrással kiegészítve.
A korai indulás és hosszú utazás után az első napi szálláshelyre érkezett a megfáradt, ámde lelkes csapat, a Kájoni János Gyermekotthonba Gyergyószárhegyen (http://www.gyergyoszekigyerekek.com/otthon.html), ahol sok szeretettel és finom vacsorával várták a Kőrösis diákokat. A gyermekotthon mellett lovarda működik, néhányan ki is lovagoltak a gyergyói dombokra a bentlakók kíséretében.
Az itt töltött napok alatt meglátogattuk a Gyergyószentmiklósi örmény templomot, megtudtuk mi mindennel gazdagították a várost, felsétáltunk a Szent-Anna tóhoz, meghallgattuk Anna legendáját, körüljártuk a Mohos tőzeglápot, megismerkedtünk a ritka növényvilágával és kiadós sétát tettünk a Békási-szorosban, a hatalmas sziklák árnyékában, végül a Gyilkos tóhoz érkezve. Güdücön mindenféle földi jóval kínáltak egy erdei pihenőhelyen, házi zakuszkával, sült szalonnával, kolbásszal és juhsajttal csillapíthattuk éhünk. Bátor vállalkozók egy közeli medvelesbe is felkapaszkodtak, de ezúttal a medvével nem találkoztunk. Útba ejtettük a csíksomlyói kegytemplomot, felmásztunk a somlyói nyeregbe, ami a Csíksomlyói búcsú helyszíne, megkóstoltuk a borvizet (természetes ásványvíz). Benedek Elek emlékházába is betértünk Kisbaconban, és egy működő vízimalmot is megnézhettünk.
Utazásunk következő állomása Alsócsernáton volt, ahol a Kovács Vendégházban (https://www.erdelyiutazas.hu/.../cse.../kovacs-vendeghaz-624) szálltunk meg és innen jártuk be a vidéket a következő két napban. A Haszmann Pál Emlékmúzeumban kezdtünk, ahol népi mesterségekről hallhattunk egy értékes előadást, megnézhettük a mezőgazdasági gépkiállítást, a festett bútorokat és kovácsoltvas kályhákat.
Ezután Brassóba utaztunk, ahol az erdélyi németek (szászok) életével ismerkedtünk meg, felmásztunk a fehér toronyba, megnéztük a fekete templomot, a városházát és a város legkeskenyebb utcáján is végigsétáltunk. A várost a Cenk 960 méteres magasságából is megcsodálhattuk. A prázsmári erődtemplomba és a Brán kastélyhoz is kitértünk, mielőtt utolsó napi szálláshelyünkre, az udvarhelyi Hintó Panzióba (https://www.erdelyiutazas.hu/.../szekely.../hinto-panzio-324) megérkeztünk. Utunk végén még Farkaslakán megemlékeztünk egyik leghíresebb erdélyi író, Tamási Áron munkásságáról és a Körösfői templom varrottasainak történetét meghallgattuk az ott szolgáló lelkész előadásában. Itt ért véget a Határtalanul programunk, ahonnan élményekkel tele térhettünk vissza a Királyhágón át Magyarországra."
A kiránduláson készült képek az alábbi linken megtekinthetők.
 

Szenes Mónika - Biológia és német nyelv tanár

Galéria: | Székelyföldön és Szászföldön kirándultak a 9knyB-sek és a 9A-sok